Asa cum au patit toti cei care au scris aici am patit-o si eu, acum 2 saptamani am ramas fara faza scurta dreapta iar Joi noapte am pierdut-o si pe cea de pe stanga (din fericire ptr mine eram in Bucuresti ...si mai mult n-am dat peste nimieni care sa ma interbe"de sanatate")
Ca urmare schimbarea becurilor nu mai impunea amanare. Dupa o scurta documentare in forum privind cele mai indicate becuri si modul de schimbare am tecur la fapte.
Vineri am cumparat un set de becuri H755W mai exact Philips X-treme Vision ptr 133 ron (2 becuri). Sambata seara cand am ajuns acasa la Ploiesti am inceput schimbarea becurilor.
Recomand ca inainte de schimbare sa spalati masina, va scuteste de multa mizerie!
Iata pasii:
1. Demontarea rotii (stanga sau dreapta, nu conteaza!)recomand utilizarea unei capre pentru a lasa masina pe ea si nu pe cric!!!
Stiu ca poate parea evident ptr unii dar nu toti stiu sau se gandesc la asta. Tocmai din cauza asta eu am pierdut un cric pe care l=am imprumutat unui prieten ce vroia sa rezolve o pana. Nu stia ca trebuie sa slabeasca suruburile rotii inainte de o o ridica pe cric si n-a folosit nici o capra.
2. Desfaceti scutul rotii, este prins in 7 suruburi si cu un pic de rabdare trageti scutul afara.
3. Privind spre faruri vedeti capacul care protejeaza blocul de lumini. Este prins cu o clema pe care trebuie sa o impingeti spre mijlocul masinii, spre celalalt far. In capatul celalalt capacul este fixat cu ajutorul a 2 "picioruse" si se scoate din locasele respective prin impingerea catre celalalt far, la fel ca si clema. E nevoie de un pic de rabdare.
4. Dupa ce indepartati capacul puteti vedea becul de faza scurta care este fixat cu ajutorul unei cleme metalice cu 2 brate, in cazul meu este vorba de becul cu firele GALBEN + MARO care se poate vedea in foto. Daca se apasa usor pe ele, se trag spre exterior si se ridica clemele. In foto vedeti si clema de fixare.
5. Trageti becul afara, il extrageti din mufa in care este introdus si il puneti pe cel nou avand grija sa nu atingeti cu mana partea de sticla a noului bec.
6. Becul se poate monta intr-o singura pozitie, are o proeminenta pe partea metalica (un mic patrat!) cu care se monteaza in sus
7. Se fixeaza becul cu clema metalica, se fixeaza capacul de plastic care protejeaza blocul de lumini.
Atentie la cat de bine se inchide capacul altfel riscati sa intre p-acolo chiar si apa, noroi, mizerie etc. La mine unul din faruri era mai galben la interior (e asa de cand am cumparat-o ) si n-am stiut pana acum de ce!
8. Fixati scutul de la roata cu cele 7 suruburi,puneti roata, APROPIATI prezoanele, scoateti capra, lasati cricul, strangeti prezoanele.
Repetati operatiunile , daca este cazul ptr celalalt far!
In cazul meu timp de executie ptr schimbat 2 becuri a fost de 25 de minute cu tot cu pozele afisate aici.
Spor la treaba daca va fi cazul!