== CLUB FIAT ROMANIA==: Discuri Ventilate - == CLUB FIAT ROMANIA==

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Discuri Ventilate Linea Mjet 1.3

#1 User is offline   danny2oo5 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Group: Members
  • Marca: Fiat
  • Model: Linea Dynamic Grey 1.3 Mjet
  • An: 2007

Posted 22 August 2011 - 09:25 AM

Buna dimineata,

Inainte de a deschide acest topic am dat un search dar nu am gasit raspunsuri multumitoare.

Intrebarea este: Vreau sa schimb discurile de frana usor ruginite (de la nefolosinta - mi s-a explicat la service -la masina din semnatura) cu discuri ventilate (Textar,Brembo sau Ate).Ce imi recomandati si de ce? Trebuie facuta vreo modificare?

O alta problema:
Toate reviziile le-am facut la reprezentanta. Desi au trecut 4 ani cei de la service nu-mi recomanda sa schimb lichidul de frana pe motiv ca franele nu "or sa mai tina la fel ca inainte si e posibil sa-mi para rau". Am citit in cartea tehnica ca acesta se schimba la 2 ani. M-am uitat si pe alte forumuri si unii utilizatori chiar considera importanta aceasta operatiune motivand faptul ca in timp lichidul de frana isi schimba proprietatile. Conform mecanicilor FIAT,pana cand nu ai vreun eveniment din cauza franarii necorespunzatoare nu ai de ce sa umbli la lichid ( au dat ca si explicatie ca ceea scie in cartea de revizii e doar marketing ..., oare asa o fi? )

Multumesc,
Is nice to be important but more important is to be nice ...
0

#2 User is offline   bebeluka 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Model: Stilo Coupe 1,6 16 v
  • An: 2002

Posted 22 August 2011 - 06:25 PM

View Postdanny2oo5, on 22 August 2011 - 09:25 AM, said:

Intrebarea este: Vreau sa schimb discurile de frana usor ruginite (de la nefolosinta - mi s-a explicat la service -la masina din semnatura) cu discuri ventilate (Textar,Brembo sau Ate).Ce imi recomandati si de ce? Trebuie facuta vreo modificare?

Daca ai discuri "pline" pe masina,o sa trebuiasca sa schimbi si etrierii(asta in cazul in care nu "intra" noile discuri).E posibil sa fie mai late cele ventilate decat suporta etrierul.Mai bine verifici inainte.Banuiesc ca te-ai referit corect : ventilate sau perforate

O alta problema:

Toate reviziile le-am facut la reprezentanta. Desi au trecut 4 ani cei de la service nu-mi recomanda sa schimb lichidul de frana pe motiv ca franele nu "or sa mai tina la fel ca inainte si e posibil sa-mi para rau".

Eu recomand schimbarea lichidului de frana.Mai ales la 4 ani.Presiuni si temperaturi mari,care il "uzeaza" in timp si isi cam pierde din proprietati.Mai ales in cazul in care exista abreiaj hidraulic care foloseste acelasi lichid de frana din acelasi compartiment din care se "alimenteaza" sistemul de franare.

Succes!

This post has been edited by bebeluka: 22 August 2011 - 06:26 PM

0

#3 User is offline   Mikey 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Marca: Dacia ,Opel , Fiat
  • Model: SuperNova, Astra, Linea Emotion 1.3 Multijet 90 CP

Posted 23 August 2011 - 06:26 AM

Tu vrei sa schimbi discurile de frana de pe Linea cu unele ventilate. Linea ARE discuri ventilate!
Eu am schimbat tot sistemul de franare cu unul Brembo ( discuri, placute, saboti). Cost: discuri- 240Ron, Placute - 200 Ron, Saboti - 160 ron.
Lichidul de franare se schimba la 2-3 ani sau 60.000km. Este recomandat. Este adevarat ce ti-au spus cei de la Fiat in sensul ca, orice interventie la lichidul de frana, trebuie facuta de personal calificat in domeniu, care stie foarte bine ce face, iar aerisirea trebuie facuta ca la carte. Asta este cel mai important lucru!. Iar la unele masini se regleaza din nou sistemul de franare dupa aceasta operatie.
Daca aerisirea si reglarea nu sunt facute corect, masina va frana bine, dar va exista o diferenta: ori pedala de frana va incepe sa tina mai jos, ori in prima parte a cursei va tine mai slab, ori pedala se va intarii la apasare. La o franare mai puternica, franarea va fi la fel de eficace ca si cea venita din fabrica, dar la o franare mai usoara se vor simtii diferente! De aceea multi mecanici nu se baga la chestia aceasta pentru ca la o masina, la schimbarea lichidului de frana sau a oricarui interventie asupra etanseitatii instalatiei, aerisirea si reglajul corespunzator al instalatiei poate dura intre 5 MINUTE SI 2-3 ZILE.
Eu inca nu am schimbat lichidul si se simte. La o franare mai puternica 160-170km/h pana la 0 franeaza bine pana la aprox 100km/h, de acolo in jos cu cat scade viteza si frana o tii apasata un timp mai indelungat o sa simti o intarire a pedalei din ce in ce mai puternica. Franarea este la fel de eficace, dar vei simtii din ce in ce mai mult nevoia de forta de a apasa pedala ( simti ca iti arunca pedala inapoi). Si in plus la temperaturi foarte scuzute la primele franari s-ar putea sa ai pedale moarte!. Am patit-o de 2 ori asta iarna. Am plecat de la munca, am intors masina la munca, franare OK, dupa vreo 500 m am vrut sa testez daca aluneca jos, pedala s-a dus la fund si abia s-a simtit ca agata nici decum ca franeaza, am luat piciorul, am calcat a 2-a oara, a ingetat masina instantaneu, frana normala. Am mai incercat , la fel. Pana am iesit in DN( 3 km) de 3 ori mi-a facut. De atunci nu a mai fost nici o problema fara nici cea mai mica interventie asupra sist de franare.
Fiat Linea Emotion 1.3 M-Jet 16V 90HP Grigrio Underground
0

#4 User is offline   danny2oo5 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Model: Linea Dynamic Grey 1.3 Mjet

Posted 23 August 2011 - 07:06 AM

Multumesc mikey de raspuns! Vreau sa schimb discurile de frana datorita faptului ca la nici 37000 km au o uzura pronuntata si mi se par a fi chiar si ovalizate, din cauza ruginii (capatate de la nefolosinta) - spun cei de la service.

Tu de unde ti-ai luat minunatiile alea Brembo?

Lichidul de frana am vrut sa schimb cu okazia reviziei de 4 ani si 36000 km, dar la cum mi-au pus problema mecanicii m-am lasat la mana mea de teama de a nu mai avea frane eficace.Personal cred ca nu au aparat de vidat pentru a extrage lichidul si atunci iti toarna tot felul de gogosi ca sa nu-l skimbi. :spumelagura:

Multumesc,
Danny

This post has been edited by danny2oo5: 23 August 2011 - 07:08 AM

Is nice to be important but more important is to be nice ...
0

#5 User is offline   easy_rider 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Model: Linea

Posted 23 August 2011 - 06:09 PM

View PostMikey, on 23 August 2011 - 06:26 AM, said:

La o franare mai puternica 160-170km/h pana la 0 franeaza bine pana la aprox 100km/h, de acolo in jos cu cat scade viteza si frana o tii apasata un timp mai indelungat o sa simti o intarire a pedalei din ce in ce mai puternica.

Frinare brusca de la 170 km/h? Pentru asta trebuie si frine, de obicei ceramice, nu jucarii puse pe turisme normale. Frinele normale se incing si de aceea simti ca se pierde din eficacitate.
0

#6 User is offline   Mikey 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Marca: Dacia ,Opel , Fiat
  • Model: SuperNova, Astra, Linea Emotion 1.3 Multijet 90 CP

Posted 23 August 2011 - 11:04 PM

Nu franare brusca, ci franare constanta! Nu te sfatuiesc sa franezi brusc la viteza aceea ca o iei pe alte carari cu tot cu el de ABS!
Si apropo, sistemul de franare este calculat pe capacitatile masinii: accelerare, greutate, aderenta, viteza maxima. Nimeni nu doteaza o masina de serie care la care viteza maxima este in jurul valorii de 200km/h cu frane care sunt eficace de la 140km/h in jos.
Hai sa-ti spun o chestie: Capacitatea de franare se calculeaza pe viteza maxima si cel mai important pe capacitatea de accelerare a unei masini.
Una este sa franezi o masina de 1200kg, dar sa franezi o masina de 1200kg care accelereaza la maxim este altceva, este ca si cum ai frana o masina de 1600-1700kg. De aceea cand ridici puterea unei masini este recomandat sa modifici si sistemul de franare. Pentru ca viteza maxima se modifica foarte putin dar acceleratia se modifica radical.
Franele le-am gasit pe stoc intr-un magazin de piese auto.
Fiat Linea Emotion 1.3 M-Jet 16V 90HP Grigrio Underground
0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Anunturi Gratuite Online