== CLUB FIAT ROMANIA==: Jante Aliaj Vs. Jante Otel - == CLUB FIAT ROMANIA==

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Jante Aliaj Vs. Jante Otel

#1 User is offline   hcampian 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Group: Members
  • Marca: Fiat
  • Model: Doblo Panorama Dynamic 1.3 Multijet
  • An: 2008

Posted 06 December 2007 - 10:48 PM

Salut tuturor!

Ma gandesc sa imi cumpar un set de jante pe 15'' pentru vara, si m-am lovit de intrebarea daca sa imi iau otel sau aliaj (o intrebare clasica de altfel). Asa ca sunt curios si de parerea altora. Merita functional diferenta de pret?

Din ce ma gandesc eu, treburile stau asa:

Jante aliaj: avantaje - aspect, greutate; dezavantaje - pret, fragile si greu de reparat
Jante otel: avantaje - pret, relativ rezistente si usor de reparat; dezavantaje - greutate mai mare

Ce nu prea inteleg este, in afara de efectul greutatii, cu ce ar influenta comportamentul masinii in bine o janta de aliaj fata de una de otel? Diferenta, la aceeasi dimensiune, e sesizabila cu adevarat?

Cu bine,
Horatiu
Fiat Doblo Panorama 1.3 Multijet Dynamic 2008
Posted Image
Posted Image
Opel Agila 1.2 2001
Posted Image
Ce-am mai facut in ultima vreme
0

#2 User is offline   c.sainz 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Marca: fiat
  • Model: Grande Punto Sport T-Jet
  • An: 2007

Posted 06 December 2007 - 11:12 PM

View Posthcampian, on Dec 6 2007, 10:48 PM, said:

Salut tuturor!

Ma gandesc sa imi cumpar un set de jante pe 15'' pentru vara, si m-am lovit de intrebarea daca sa imi iau otel sau aliaj (o intrebare clasica de altfel). Asa ca sunt curios si de parerea altora. Merita functional diferenta de pret?

Din ce ma gandesc eu, treburile stau asa:

Jante aliaj: avantaje - aspect, greutate; dezavantaje - pret, fragile si greu de reparat
Jante otel: avantaje - pret, relativ rezistente si usor de reparat; dezavantaje - greutate mai mare

Ce nu prea inteleg este, in afara de efectul greutatii, cu ce ar influenta comportamentul masinii in bine o janta de aliaj fata de una de otel? Diferenta, la aceeasi dimensiune, e sesizabila cu adevarat?

Cu bine,
Horatiu

Daca inca nu ai cerut un pret de la Autoitalia, mai poti crede ca jantele de tabla sunt mai ieftine decat cele de aliaj! Dar eu am cerut pret: tabla = 420lei+120lei capacul (total 540lei/ROATA!!!!!) Si asta la dimensiunea de 15" !!! Ce spui: gasesti la pretul asta o janta de aliaj, de marca, care arata muuuult mai bine, este mai usoara si mult mai rigida decat cea de tabla? Iar la anvelope cu talon mare (cum are Panda) nu risti sa le lovesti daca ai o minima atentie!
Cere un pret la Fiat si calculeaza DUPA!

se poate raspunde si fara sa citezi tot mesajul anterior ;)

This post has been edited by icet: 06 December 2007 - 11:20 PM

0

#3 User is offline   FASTFIAT 

• membru aventurier
  • PipPipPip
  • Marca: Albea Logan
  • Model: Dynamic Ambiance

Posted 06 December 2007 - 11:17 PM

Adauga la dezavantaje jante aliaj ca trebuie sa schimbi si prezoanele si trebuie sa fii foarte atent cand le strangi. Si trebuie sa pastrezi 4 prezoane pt rezerva de otel. Iar cand incerci sa scoti roata dupa ce a rulat mult timp iti trebuie ceva forta bruta :rotfl: Si eu mi-as fi dorit aliajele care vin la Albea, pt ca arata mai bine si sunt mai usurele si deci solicita mai putin directia si acceleratia cica s-ar face mai usor. Acum daca am otel ma folosesc de el mai ales ca n-am de gand sa schimb sau sa arunc banii pe alte gume. Deci in afara de aspect si o greutate mai mica nu vad nici un avantaj si vai de tine daca distrugi una. Trebuie s-o inlocuiesti cu una la fel si ce faci daca nu se mai fabrica?? Exemplu :lol: Intrebare: Si aliajele trebuiesc echilibrate dar nu se poate pune plumbul la exterior. Asta inseamna ca nu sunt decat pe jumatate echilibrate?

This post has been edited by FASTFIAT: 07 December 2007 - 01:17 AM

*Oo===o===oO*
For every action, there is an equal and opposite malfunction.
0

#4 User is offline   c.sainz 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Marca: fiat
  • Model: Grande Punto Sport T-Jet

Posted 06 December 2007 - 11:38 PM

Prezoanele,impreuna cu inelele de centrare si valvele (si valvele se schimba!!) vin impreuna cu jantele. Asati le vinde orice marca consacrata.
Si, bineinteles, ca se echilibreaza. Dar plumbii se lipesc pe interiorul jantei (pe ambele parti, dar depinde de congiguratia jantei; e posibil ca, pe interior, sa-i ataseze ca si pe cei pt jante de tabla) Dar nu sunt vizibili.
0

#5 User is offline   flord 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Group: Moderators
  • Marca: FIAT
  • Model: Panda

Posted 07 December 2007 - 08:06 AM

Bună,
În primul rând eu personal mă îndoiesc că jantele de 15 se potrivesc pe Panda. În plus la ITP nu poţi merge cu ele şi orice poliţai care te opreşte te poate amenda. Ca să nu mai vorbesc la doamne fereşte un accident.
De 14 erau la vânzări unele faine cu tot cu pneuri parca. Mă tentau şi pe mine dar am decis că nu merită jante de aluminiu. Se deteriorează foarte uşor. Capacele le schimbi uşor, dar o jantă nu. În plus e faza cu datu jos şi cu prezoanele. Plus că dacă faci pană arată jenant cu 3 roţi de 1 fel şi 1 de alt fel.
Părerea mea.
Cu stimă,
BV 73 VIN - Rosso 1.2 Dynamic, 2007 & tti 550
And time....must have a stop!...The rest is silence!
0

#6 User is offline   hcampian 

• membru pasionat FIAT
  • PipPipPipPip
  • Model: Doblo Panorama Dynamic 1.3 Multijet

Posted 07 December 2007 - 09:03 AM

La Panda merg urmatoarele versiuni de cauciucuri (care vin din fabrica, dupa optiunea fiecaruia): 155/80 R13, 165/65 R14 si 195/45 R15. Ultimele vin pe versiunea 100hp (care cred ca e si mai coborata un pic), cu cauciucuri Eagle F1 :headbanger: Deci teoretic nu ar avea de ce sa fie o problema, mai ales ca toate aceste dimensiuni produc roti relativ identice ca diametru. Dar ma mai gandesc, poate si 14 e ok. Treaba e ca pe 13 nu prea gasesti cauciucuri serioase, si nici pe 14 nu prea sunt, cam de la 15 incep sa se produca. Am cautat un profil V de vara 155/80 R13 dar am concluzionat ca asa ceva nu exista. M-ar interesa ceva de genul asta (Eagle F1 de pe 100hp):
Posted Image
Pana la urma si parerea mea e ca jantele de otel sunt ok, si costa undeva sub 2 mil. bucata (acuma nu o sa ne luam jante de la reprezentanta, ce naiba). Oricum, mi se pare un subiect interesant de povestit pe forum, si care cu siguranta intereseaza pe mai multa lume.

This post has been edited by hcampian: 07 December 2007 - 09:12 AM

Fiat Doblo Panorama 1.3 Multijet Dynamic 2008
Posted Image
Posted Image
Opel Agila 1.2 2001
Posted Image
Ce-am mai facut in ultima vreme
0

#7 User is offline   adi185 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Model: Punto sporting
  • An: 2000

Posted 07 December 2007 - 09:41 AM

un model sport pe 185 60 r 14. deastea am eu pe fata http://www.carfashion.ch/cf/content.do?cat...110ba7d19630026
si pe spate cu profil V
http://www.autogumibolt.hu/images/nfuto/bf...e_profilern.jpg
0

#8 User is offline   mishutz 

• membru aventurier
  • PipPipPip
  • Marca: De toate pt toti :))
  • Model: Honda CBR 600 F3 '97 <> Doblo Cargo Maxi 1.3 Mtj '06 <> Ducato Maxi 2.3 JTD '03 <> VW Passat B5.5 Variant 2.0 TDI DPF OFF 118KW an '05

Posted 08 December 2007 - 10:50 AM

http://www.carbibles...tyre_bible.html si
http://www.carbibles..._bible_pg2.html
pe a 2a pagina gasiti un programel care va ajuta sa alegeti corect janta si dimensiunea cauciucului pentru a ramane aproximativ acelasi diametru la roata.
Pentru cei care au zis ca jantele din aliaj sunt mai usoare ca cele de tabla: regula nu este intotdeauna valabila, mai ales daca jantele nu sunt de firma sau macar de competitie. O zi buna
..Va urma..
0

#9 User is offline   pedala 

• membru aventurier
  • PipPipPip
  • Interests:Masini, Hi-Fi
  • Model: Stilo JTD Dynamic
  • An: 2003

Posted 10 December 2007 - 02:52 AM

Iar jantele serioase de aluminiu sunt mai rezistente decat cele de tabla. Jantele pot fii protejate de zgarieturi cu ajutorul cauciucurilor cu protectie pentru janta
2003 Fiat Stilo 1.9 JTD 115 Dynamic -standard
1996 Volvo 850 2.5 20V -filtru aer K&N, catalizator sport, audio: HU Pioneer Premier 960, statie JBL PX300.4, componente Hertz ESK 130, Subwoofer Hertz ES300
1998 Daewoo Tico SX -finala + tubulatura aferenta inox Borla, volan Raid, amortizoare Monroe, turometru Pilot, audio: HU Nakamichi CD300, componente Hertz ESK 165, Statie JBL 75.4, Subwoofer Hertz ES200
0

#10 User is offline   Mikey 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Marca: Dacia ,Opel , Fiat
  • Model: SuperNova, Astra, Linea Emotion 1.3 Multijet 90 CP

Posted 10 December 2007 - 10:00 AM

Tin sa va contrazic un pic. La capitolul rezistenta cele de aliaj sunt mai bune. Fapt testat de mine! Bordura de 20cm inaltime, luata in plin ( ca sa nu intre unu care depasea neregulamentar in mine :spumelagura: )la 40-45 Km/h. Cauciucul nou nout cumparat de 1 luna jumate taiat pe o lungime de 16cm+ biela de directie stramba. Jeanta nu avea decat o mica zgarietura, nici macar nu a necesitat echilibrare! Tin sa mentionez ca am 4 jenti originale de 13 si din 2002 si pana in ziua de azi nu au necesitat vreodata echilibrare! 137200Km reali!
Cu respect.
Fiat Linea Emotion 1.3 M-Jet 16V 90HP Grigrio Underground
0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Auto rulate recuperate din leasing