intr-un post mai sus am zis cum am cumparat primul ECU (
aici).
In fine... cum eu sunt ghinionist din fire, acela nu m-a tinut decat 2 sapt, dupa cum am zis si cateva post-uri mai sus, cred k s-a desprins vre-un pin ceva, prin interioru lui si cred ca nu mai da bine la masa. Insa din lipsa de timp... nu am avut timp sa ma uit la el sau sa-l duc la vreun electrician. De aceea zic... exista si riscuri... si in speranta ca ultimul ECU achizitionat ma va tine, am cheltuit in total 1250 RON (680 primul, 570 al doilea ECU).
Ok. Sa incep cu inceputul, cum am procedat pas cu pas.
1. Am card la ING, mi l-am facut mai de mult, special pt. cumparaturi on-line. Mi se par cei mai practici si accesibili, prin Self Bank si Home Bank (program non-stop retragere/depunere numerar). E ok si la alte banci, in special cardurile Visa atat timp cat se activeaza o anumita optiune, de a putea fi folosit on-line.
2. Mi-am facut cont pe
www.ebay.com . Am folosit numele real si adresa nu cea din buletin, ci cea de la servici, deoarece acea adresa va fi folosita de catre vazator pentru expedierea obiectului cumparat si acolo petrec eu cea mai mare parte din zi. Am avut grija sa trec si nr. tel. mobil, util in cazul firmelor de curierat, care suna destinatarul inainte de livrare.
3. Mi-am facut cont pe
www.paypal.com , site specializat in transfer elctronic de bani pt. cumparaturile pe ebay in special, si nu numai. Este recomandat sa se foloseasca paypal ca modalitate de plata pe ebay, este mai sigur decat altele (transfer bancar, plata prin ordin de plata, aimentare directa card) deoarece se poate depune plangere in cazul unui obiect neprimit, sau necorespunzator (asa-zisele "tepe") si am inteles ca au detectivi care chiar incep sa se mobilizeze (acum nu stiu si daca pt. o valoare 100-200 Eur). Pe contul de pe paypal, am inregistrat cardul (dupa cum cer pasii de inregistrare de pe site) si am trecut ca adresa "home" cea din buletin, iar ca adresa de livrare cea de la servici, care am trecut-o si pe ebay (deci 2 adrese).
4. Pe contul paypal, am validat card-ul, si anume m-am asigurat ca am in contul ING contravaloarea a 1.5 Eur, pe care paypal ii extrage din contul cardului. In urma operatiunii, extrasul contului contine un cod al operatiunii, care dupa ce va fi introdus pe site-ul paypal, sa va realiza validarea cu succes a cardului (toate aceste lucruri sunt explicate pe paypal).
5. Dupa toate acestea, am inceput sa caut in toate colturile ebay-ului ECU-uri pt. Fiat Punto. Cele mai ieftine si mai multe am observat ca sunt sunt in Italia (ebay.it, exista si .com, .co.uk, etc, iar contul facut e valabil pe toate domeniile) insa majoritatea sunt second-hand (reconditionate). Am vazut si noi (sau cel putin asa sustineau) dar ori nu aveau modelul care imi trebuia, ori nu trimiteau in Romania (si erau si mai scumpe... 180 - 200 Eur).
In fine, am gasit in cele din urma la utilizatorul
labiella (Italia) , primul ECU care l-am cumparat (140 Eur + 40 Eur transport). Mi l-a trimis prin Posta. Atentie, daca adresa de destinatie nu este cea din buletin (cum a fost in cazul meu... cea de la servici) cei de la posta nu trimit aviz. Dureaza cam 5-6 zile lucratoare. Al 2-lea ECU l-am luat de la utilizatorul
zio80ms (Italia). Acesta a costat 105Eur + 50 Eur transport prin curier expres international (firma U.P.S.), si a ajuns in 2 zile lucratoare.
Cuvintele cheie pe care le-am folosit pentru a gasi ce-mi trebuia au fost
Punto ECU ,
IAW 59F sau
centralina punto
Atentie, inainte de a cumpara/comanda un anumit produs, trebuie sa vorbiti cu utilizatorul respectiv daca are modelul respectiv, daca trimite in Romania si cat costa transportul (este optiune pe site, in cadrul vizualizarii unui anumit obiect, sa contactati vanzatorul, sa-i puneti intrebari). Si mai bine ar fi daca poate oferi si un "tracking number" al pachetului expediat, cu care se poate urmari on-line obiectul transportat, pana ajunge la dvs. Eu am corespondat cu utilizatorii in limba engleza (chiar si cei italieni si germani, stiu toti engleza, mai mult sau mai putin). Dupa ce am cazut de acord cu vanzatorul asupra pretului total am cumparat obiectul respectiv, si am ales optiunea de plata prin paypal. Dupa plata on-line, paypal sustrage de pe card suma respectiva (de fapt ii pune in asteptare) si tranzactia este finalizata dupa aprox. 2 zile, cand ajung in contul vanzatorului. Apoi vanzatorul trimite marfa, prin modalitatea de transport pe care ati stabilit-o amandoi.
Dupa ce ati primit obiectul, nu uitati sa lasati "feedback" (parere despre vanzator: pozitiva / neutra / negativa precum si comentariu). Utilizatorii ebay tin foarte mult la feedback, pe baza caruia este calculat un scor, si in viitor, alti cumparatori pot vedea acele comentarii despre vanzatorul cu pricina (daca este serios sau nu). Si vanzatorul va lasa dvs. un feedback (cat de serios sunteti ca si cumparator), util daca veti achizitiona si alte produse pe viitor de pe ebay.
Pt alte nelamuriri... nu ezitati sa ma contactati.