== CLUB FIAT ROMANIA==: Se Mai Poate Monta Esp? - == CLUB FIAT ROMANIA==

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Se Mai Poate Monta Esp?

#1 User is offline   Zerobarat1 

• Group: Members
  • Marca: FIAT
  • Model: Grande Punto 1.4 77cp
  • An: 2008

Posted 05 April 2009 - 05:43 PM

Sal all , sunt nou pe forum si de altfel si ca sofer sunt nou , am carnetul de pe 24 februarie . Grande Punto 1,4 77cp Active plus cateva optionale, il am din noiembrie de la Autoperrugia , deci m-a asteptat ceva masina in parcare :wallbanger: . Ma rog , ce vreau sa stiu este daca acum dupa cumparare mai pot instala ESP pe ea si si cine stie cam in ce consta instalarea de ESP , adica cam ce piese trebuiesc adaugate si unde . Multumesc anticipat si sper ca nu v-am deranjat cu intrebarea mea :osanale:
LE PS: Sunt noob in masini deci take me easy :P

Attached File(s)-----

This post has been edited by Zerobarat1: 05 April 2009 - 05:49 PM

0

#2 User is offline   d-rive 

• FIAT advisor
  • PipPipPipPipPip
  • Group: Super Moderators
  • Marca: Fiat
  • Model: Doblo Panorama
  • An: 2007

Posted 05 April 2009 - 09:06 PM

In primul rand bine ai venit printre noi.
Apoi, sa stapanesti sanatos Punto-ul.

Despre ESP si in general sisteme de siguranta s-a mai zis pe aici pe forum. Ce e important de retinut. Orice sistem de siguranta e bun atunci cand inca mai ai cat de cat aderenta, daca e gheata sau zapada batatorita si viteza deja prea mare, nu poti schimba legile fizicii. Din punctul meu de vedere ESP-ul e ca un ingeras bun pentru inconstienti. Masinile moderne au by default o tinuta de drum buna, chiar foarte buna la unele modele si lipsa ESP=ului mi se pare chiar minora. Teoretic poti pune orice pe masina, practic, nu merita, e mai mare daraua decat ocaua :) Daca adopti un stil de conducere corect adaptat conditiilor meteo si de trafic, dublat cu ratiune, nu ai ce sa faci cu ESP-ul pe masina.
Eu am ESP pe masina si in unele viraje unde altora le intra ESP=ul, mie nu imi intra, deci tine si de stilul de conducere si modul de abordare a virajelor, in fine, e mai mult de explicat dar te las sa descoperi singur tainele condusului sportiv (la nivel de amator ma refer).
Succes in continuare cu masina si sa nu eziti sa mai pui foto si sa ne impartasesti impresii si atunci cand ai nevoie de o parere, intreaba, de aia suntem aici.
Fiat Doblo PanArama 1,3 m-jet DYNAMIC Surprinzator de fasneata!
DESTEAPTA-TE ROMANE!!!
0

#3 User is offline   SPF 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Marca: nimic
  • Model: nimic
  • An: 0000

Posted 06 April 2009 - 06:58 AM

ESP-ul nu este gandit sa te tina pe sosea in viraje ca sa poti tu sa iti impingi limitele.

ESP-ul face ceva ce nici un sofer nu poate sa faca: el poate sa controleze rotile independent. Sa franeze numai o anumita roata la un anumit moment pentru o fractiune de secunda dupa care sa ii dea drumul.

Sa luam urmatorul scenariu: Mergi in spatele unui camion si din camionul ala cade un bustean. Pe contrasens nu vine nimeni deci ai loc de manevra. Tragi tare de volan, eviti busteanul si imediat trebuie sa intri inapoi pe sensul tau ca dupa curba tocmai a aparut un tir. In general la astfel de manevra masina pierde spatele pentru ca momentul de rotatie in jurul axei verticale doar ce a devenit mai mare decat forta de frecare a cauciucurilor pe carosabil. Atentie, lucrul asta se poate intampla si pe asfalt uscat. Din momentul asta masina devine incontrolabila si cel mai probabil se opreste in sant daca ai noroc.

ESP-ul ce face in momentul asta? In cazul in care tragi tare de volan sa eviti busteanul si tragi inapoi sa intri pe banda ta, in momentul de revenire pe banda ESP-ul blocheaza roata stanga producand un punct de rotatie a masinii. Deci masina nu va mai avea tendinta sa se invarta in jurul axei proprii ci brusc, se va roti in jurul rotii blocate. Adica spatele va fi oprit din rotatia lui catre exterior si vei putea reveni pe banda fara sa derapezi incontrolabil.

Parerea mea este ca merita ESP fiecare leut. Din pacate nici eu nu am stiut ce face la momentul cand am cumparat masina si mi s-a parut scump vreo 800 de euro. Am intrebat in stanga si in dreapta si nu se poate instala aftermarket.

Asta e. Speram sa nu fie nevoie de ESP pana schimb masina. Urmatoarea sigur o sa aiba ESP.

This post has been edited by SPF: 06 April 2009 - 06:58 AM

Nu vreau sa mai am nimic de a face cu moderatorii nesimtiti, hoti, increzuti si prost crescuti ai acestui forum.
0

#4 User is offline   Zerobarat1 

• Marca: FIAT
  • Model: Grande Punto 1.4 77cp

Posted 06 April 2009 - 07:10 AM

d-rive , spf - multumesc pentru reply-uri. Am vazut despre ce vb SPF pe youtube , asta venind de la o emisiune de la englezi(linkul l-am gasit intr-un thread tot de pe acest forum) . Sincer mi s-a parut remarcabil modul cum se comporta la urcarea unei rampe cu inclinare mai mare de 5% si cu gheata pe ea .
Unde ai vazut tu 800 euro , ca pe fiat daca te uiti o sa vezi ca e 417 euro . Acu nu stiu daca tu te-ai referit si cu manopera cu tot . Tu ai intrebat la reprezentante sau ai dorit sa ti-l instalezi din alta parte?
LE : filmuletul se numeste"Ultimate test track for car development"

This post has been edited by Zerobarat1: 06 April 2009 - 07:13 AM

0

#5 User is offline   SPF 

• Membru interesat
  • PipPip
  • Marca: nimic
  • Model: nimic
  • An: 0000

Posted 06 April 2009 - 07:17 AM

Cand am luat eu masina atata costa.
Nu vreau sa mai am nimic de a face cu moderatorii nesimtiti, hoti, increzuti si prost crescuti ai acestui forum.
0

#6 User is offline   Ice T 

• Membru ASOCIATIA CLUB FIAT
  • PipPipPipPipPip
  • Group: Root Admin
  • Model: GP
  • An: 2001

Posted 06 April 2009 - 08:32 AM

View PostZerobarat1, on Apr 6 2009, 08:10 AM, said:

pe fiat daca te uiti o sa vezi ca e 417 euro .

Ala e pretul de lista ca optional inainte sa cumperi masina.Intreaba acum sa vezi ce zic cei de la fiat. ;)
"Viata e complexa si are multe aspecte"

Parteneri ClubFiat

Posted Image
Service electrocasnice

0

#7 User is offline   crid 

• micut cu 600
  • Pip
  • Marca: fiat
  • Model: GP 1.3 MJet 75bhp

Posted 21 April 2009 - 08:17 PM

View PostIce T, on Apr 6 2009, 09:32 AM, said:

Ala e pretul de lista ca optional inainte sa cumperi masina.Intreaba acum sa vezi ce zic cei de la fiat. ;)

mie mi'au zis ca daca iau motor mai mare de 100 de cai imi dau voie sa imi comand si ESP!
0

#8 User is offline   popeye 

• Model: Punto
  • An: 2001

Posted 30 January 2010 - 06:29 PM

RASPUNS: in principiu nu se mai poate monta ESP.
Daca totusi ai foarte multi bani o reprezentanta de peste granite s-ar putea sa iti rezolve doleantele..
0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Pachete promo consumabile AR, FIAT, LANCIA